Радови на обнови Храма Светога оца Николаја у Милићима

Категорија: Новости

У годинама изградње милићког Храма Светога оца Николаја који као скромна пећиница у којој обитава Свевишњи послужи већ скоро 150 година своме роду и вјерноме народу, Господу као његов скромни дом, Витлејемске пећине у којој се родио и донио своју Божанску светлост да би угријао срца многих.

 

Тако и генералном обновом храма у Милићима рођен је нови храм који ће угријати душе и срца многих на вјеру и жртву према Христу. Учинивши храм богопријатним,  2015. љета Господњег обасјан је витлејемском звијездом и Светониколајевски храм у Милићима, величанственим полијелејом и оросом.
Пo благослову Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског господина Хризостома, полијелеј и орос су прилог „Дрина осигурања“ А.Д. Милићи из Милића а рад ливнице Слободана Чаркића из Старе Пазове. Поред дубоке символике свјетлости у хришћанском Богослужењу и уопште хришћанском предању, полијелеј и орос су уједно украс храма, а тај сјај показаће се и биће израженији по завршетку живописања ове древне бирчанске светиње.

Са лијеве стране улазне капије у Храм Светог оца Николаја изграђена је зграда која има намјену продавнице свијећа и осталих црквених ствари, палионик свијећа и црквену библиотеку на спрату. У току 2011. године изграђена је и покривена ова зграда, али због недостатка средстава није завршена. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа Хризостома у 2015. години настављени су радови на овом објекту који је добио столарију, електро инсталацију, водо инсталацију, омалтерисана је унутрашњост зграде, као и зграда споља, постављен је подашив и на цијелом објекту урађена је фасада. Уређен је и опремљен простор црквене продавнице и све што је некада било у цркви као продаја свијећа и осталих црквених ствари премјештено је у ову продавницу. Са источне стране зида урађена је тробојка са грбом, а на тераси са западне стране застава са грбом цркве. На предњој западној страни остављено је мјесто за фреске Господ Исус Христос благосиља дјецу и Свети Сава благосиља Српчад. Радови на овом објекту наставиће се током 2016. године, када је планирано да се заврше подне облоге и почне са припремама за опремање црквене библиотеке.

Историја Светониколајвског храма у Милићима који је подигнут 1871. године као једнобродни храм без звоника, у бурним временима по српски народ у Бирчу и његовој околини била је разнолика.
Почетком ХХ вијека, заслугом проте Матије Поповића подигнут је и озидан звоник, а у близини храма отворена је прва школа у овој варошици. Током Другог свјетског рата Црква и свештеници милићке парохије, као и народ Бирча, претрпили су разарање и уништење како храма тако и погубљење свештеника који је у њему службовао.
Прва значајна инвестиција десила се након самог Другог свјетског рата када је храм из пепела обновљен и опет у радости служио Господу и вјерноме народу.
Тренутна генерална обнова и реконструкција храма почела је у задњих 10 година. Изградњом потпорних зидова, потпуном генералном обновом храма који је добио куполу, а завршава се деценију касније фрескописањем.
У мају мјесецу 2015. године, први пут у готово вијек и по дугој историји храма на зидовима Светониколајвске цркве појавили су се ликови Христа Спаса и његових Светитеља.
Добротом господина мр Рајка Дукића и чланова његове породице, прве фреске осликане су у звонику храма. Тематика првонасликаних фрески јесте живот Св. оца Николаја коме је храм посвећен. Након звоника, доброчинством компаније А.Д. „Боксит“ Милићи из Милића (менаџмента на челу са господином мр Рајко Дукићем и свих запослених), фрескопис је настављен на олтарском дијелу храма, који је као цјелина највећа површина храма. Управа парохије позвала је све парохијане да учествују у осликавању Светониколајевске светиње, чему су се парохијани здушно одазвали. 
По благослову Његовог Преосвештенства Епископа Хризостома храм фрескопише група живописаца: Драган Живковић, Бојан Живић Милић и Радош Васић.    

Поштовање воде као извора живота дубоко је укоријењено у нашем народу и његовој свијести. Посебно мјесто и поштовање одаје се води која је често и чудотворна, а благодат коју Господ води даје, оснажује наше тијело и ободрава дух. Вођени духом и свијешћу нашега народа у порти Светониколајевског храма у Милићима по благослову Епископа Хризостома, а добротом и прилогом господина Младена Голића из Милића, изградили смо чесму са куполом, која ће по завршетку свих радова бити живописана. Чесму приложник подиже за здравље и спасење своје породице, а посвећује је Господу и српском народу. Доброчинства која исказујемо градећи и учвршћујући нашу Светосавску Цркву нека подстакну многе око нас да слиједе наш примјер и уграде дио себе и своје вјере у црквена здања, јер тиме остављају јасан траг свога живота и љубави према Светој Цркви.

 протојереј-ставрофор Љубиша Вујичић

 

Wednesday the 16th. Affiliate Marketing.